Asiantuntijapalvelut sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämiseen
Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen lakiuudistus tuli voimaan kesäkuussa 2021. Väliaikaiset valmistelutoimielimet aloittivat heti heinäkuussa 2021. Hyvinvointialueiden aluevaalit pidettiin tammikuussa 2022 ja aluevaltuustojen toimikausi alkoi maaliskuussa 2022. Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uusia itsehallinnollisia alueita kutsutaan nimellä hyvinvointialue, ja ne aloittavat toiminnan 1.1.2023. Muutos ja valmistelu etenee kolmessa vaiheessa. Väliaikaisen valmistelutoimielimen vaihe jatkui 28.2.2022 asti, aluevaltuustojen ja -hallitusten johtama valmisteluvaihe kestää 31.12.2023 asti ja varsinaisten hyvinvointialueiden vaihe alkoi 1.1.2023. Muutoksen valmistelu toteutuu nopeassa aikataulussa ja jatkuu vuosia.
Katso verkkoseminaariin tallenne: Strategiasta palvelutarpeen vähentämiseen – nyt heti

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistus on..
- sadan vuoden aikana rakennetun julkisen sektorin sote-palvelujen ja pelastustoimen palvelujen rahoittamisen ja tuottamisen muutos, jossa kerätään ja jaetaan uudestaan n. 20 mrd. euron vuosittainen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen rahoitus.
- Suomen suurin henkilöstöä koskeva muutos, jossa n. 170 000 henkilöä vaihtaa kuntatyönantajalta hyvinvointialueiden palvelukseen.
- valtava rakenteellinen ja hallinnollinen muutos, jonka seurauksena sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelujen järjestämisestä ja tuottamisesta vastaa 21 hyvinvointialuetta, Helsingin kaupunki ja HUS-yhtymä.
- muutos, jossa valtio päättää strategiset linjat ja rahoituksen, jonka perusteella hyvinvointialueet järjestävät ja tuottavat palvelut hyvinvointialue- ja palvelustrategian mukaan
- nykyisen 300 kunnan kuntarakenteen uudistus, jossa rahoituksen pohjalta muodostuu kuntareformi ja kunnat hakevat uusia yhteisiä tapoja järjestää ja tuottaa kuntien vastuulle jäävät palvelut.
- toimenpide, jolla kuntien ja kuntayhtymien sote-kiinteistöomaisuuden käyttö arvioidaan ja jaetaan uudelleen.
- käynnistävä voima, jolla yhtiömuotoinen palvelujen tuottaminen ja nykyinen työterveyshuollon malli muuttuu pysyvästi.
- aloitus merkittävästi kasvavalle terveysvakuuttamisen liiketoiminnalle.
- haaste yksityisen sektorin toimijoille kehittää omaa palvelutuotantoa, ja samalla pyrkimys tehdä selväpiirteinen lakiin perustuva määrittely yksityisen ja julkisen palvelutuotannon välillä
- muutos, jonka osana toteutuu myös sosiaaliturvan -uudistus. Vuoden 2023 jälkeen tapahtuu oletettavasti myös toisen asteen koulutuksen uudistus, joka ei ole osana nykyistä hallitusohjelmaa.
- lähtölaukaus vallitsevan verojärjestelmän ja verotuksen muutokselle, jolla osa uudistuksesta rahoitetaan alueellisesti.
Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen -uudistuksen onnistuminen edellyttää laajasti uusia tapoja toteuttaa uudistus tiiviissä aikataulussa. Verona Consulting on toteuttanut vaativia asiakkaiden uudistamisen hankkeita usean vuoden ajan. Hankkeita on toteutettu kuntien, sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymien, ministeriöiden ja yritysten kanssa. Tavoitteena on aina saada aikaan päätöksiä ja tuloksia.
Verona Consulting palvelee asiakkaita sote-uudistukseen liittyen seuraavilla alueilla:
Lue lisää
Ota yhteyttä asiantuntijoihimme:


