Valtionvarainministeriö on julkaissut vuoden 2025 talousarvioesityksensä. Hallitus kannustaa vuoden 2025 verotuksella työntekoon ja yrittäjyyteen.

Monet hallitusohjelman mukaisista verotoimista on toteutettu jo vuoden 2024 aikana, mutta julkisen talouden vakavan tilanteen vuoksi uusia verotoimia on luvassa myös vuodelle 2025.

Ennakkoperintä

Vuodesta 2025 alkaen verokortit tulevat voimaan jo heti vuoden alusta. Vuoden 2025 verokortti on voimassa jo siis heti 1.1.2025 alkaen. Jatkossa myös verokortin tuloraja lasketaan koko kalenterivuodelle, eli 12 kuukaudelle.

Tuloverotus

Työnteon verotusta kevennetään tekemällä vuosittainen 3,4 %:n suuruinen indeksitarkistus kaikilla tulotasoilla lukuun ottamatta valtion tuloveroasteikon kahta ylintä tuloluokkaa. Tarkistus tehdään korottamalla progressiivisen tuloveroasteikon tulorajoja sekä korottamalla perusvähennyksen enimmäismäärää 3.980 eurosta 4.115 euroon.

Tulosta tehtävä ansiotulovähennys poistetaan ja se korvataan korottamalla ensisijaisesti valtion tuloverosta tehtävää työtulovähennystä 2.140 eurosta 3.225 euroon. Työtulovähennykseen otetaan käyttöön lisäksi lapsikorotus, jonka perusteella työtulovähennyksen enimmäismäärää korotettaan 50 eurolla jokaista verovelvollisen huollettavana olevaa alaikäisestä lasta kohden. Yksinhuoltajille korotus myönnetään kaksinkertaisena.

Eläketulon verotusta kiristetään pienentämällä eläketulovähennyksiä. Jatkossa vähennys poistuu nykyistä nopeammin tulojen kasvaessa. Vähennyksen pienentäminen vaikuttaa noin 22.500–57.500 euroa eläkettä vuodessa saavien verotukseen.

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä alenee 2.250 eurosta 1.600 euroon. Tämän lisäksi vähennysprosenttia alennetaan työkorvausten kohdalla 40 prosentista 35 prosenttiin ja palkkojen kohdalla 15 prosentista 13 prosenttiin. Vähennyksen omavastuu nousee 100 eurosta 150 euroon.

Vuosina 2022–2024 myönnetty määräaikainen korotettu kotitalousvähennys kotitalous-, hoiva- tai hoitotyön sekä fysio- tai toimintaterapian perusteella päättyy voimassa olevan lain mukaisesti vuoden 2024 loppuun mennessä.

Öljylämmityksestä luopuminen säilyy voimassa olevan lain mukaisesti korotetun kotitalousvähennyksen piirissä vuoden 2027 loppuun. Omavastuun korotus koskee kuitenkin myös öljylämmityksestä luopumisen perusteella myönnettävää kotitalousvähennystä.

Arvonlisäverotus

Nykyisin 10 prosentin alennettuun arvonlisäverokantaan kuuluvat hyödykkeet siirretään sanoma- ja aikakauslehtiä sekä yleisradiotoimintaa lukuun ottamatta 14 prosentin verokannan soveltamisalaan. Sen sijaan lasten vaippojen, kuukautissuojien ja inkontinenssisuojien arvonlisäveroa alennetaan yleisestä arvonlisäverokannasta 14 prosenttiin.

Arvonlisäverotusta koskevan vähäisen toiminnan alaraja korotetaan 15.000 eurosta 20.000 euroon. Lisäksi jatkossa toiminnan laajuutta arvioitaessa liikevaihdon laskemisessa tarkastellaan aina kalenterivuoden liikevaihtoa nykyisen tilikauden liikevaihdon sijaan.

Pienet yritykset eivät voi saada arvonlisäverotuksen alarajahuojennusta enää vuodesta 2025 alkaen. Yrityksillä on kuitenkin oikeus hakea alarajahuojennusta vielä vuodelta 2024.

Yritysverotus

Sekä elinkeinoverolaista että maatilatalouden tuloverolaista kumotaan työnantajan koulutusvähennystä koskevat säännökset, sillä työnantajan koulutusvähennysestä luovutaan.

Nollapäästöisten työsuhdeautojen verotusarvon alentamista 170 eurolla kuukaudessa jatketaan vuoden 2029 loppuun.

Työnantajan maksamien muuttokustannusten verovapautta laajennetaan. Jatkossa työnantajan maksamat työntekijän ja tämän perheenjäsenen muutto- ja siihen liittyvät matkustamiskustannukset katsotaan työntekijälle kokonaan verovapaaksi etuudeksi aina, kun muutto tapahtuu työpaikan sijainnin vuoksi. Muutto- ja niihin liittyvinä matkakustannuksina pidetään myös työntekijälle ja tämän perheenjäsenelle ottamaa komennusmatkavakuutusta.

Rajat ylittävät työskentelytilanteet

Jatkossa työntekijä voi korvata verovapaasti maksamansa passin, viisumin työ- tai oleskeluluvan hankkimisesta tai oleskeluoikeuden rekisteröinnistä aiheutuneet kustannukset sekä henkilötunnuksen ja veronumeron hankkimisesta aiheutuneet kustannukset sekä työntekijälleen että tämän perheenjäsenelle. Myös edellä mainittujen asiakirjojen, lupien ja tunnusten hankkimiseksi sekä rekisteröintien hoitamiseksi ulkopuoliselta palveluntarjoajalta ostetut palvelut voidaan jatkossa kustantaa työnantajan toimesta verovapaasti työntekijälle ja tämän perheenjäsenelle.

Veronalaista tuloa ei synny myöskään maahanpääsyn, viisumin tai työ- tai oleskeluluvan edellytyksenä olevista taikka työkohteen olosuhteisiin nähden perustelluista rokotuksista, lääkkeistä ja lääkärintarkastuksista aiheutuneiden kustannusten korvaamisesta.

Edellä mainittujen lisäksi myös työnantajan kustantama kulttuuri-, kieli- ja muu vastaava valmennus on työntekijälle verovapaa etuus rajat ylittävän työskentelyn tilanteissa.

Maa- ja metsätaloudenharjoittajat

Pellon ja metsän vuokratuloja ei jatkossa enää veroteta maatalouden tulona vaan henkilökohtaisena pääomatulona. Muutos koskee kaikkia maa- ja metsätalouden harjoittajia, eli myös yhtymiä ja kuolinpesiä. Osakeyhtiöillä maatalous- ja metsämaan vuokratulot siirtyvät maatalouden tulolähteestä elinkeinotoiminnan tulolähteeseen.

Liikenteen verotus

Sähköautojen ja hybridien ajoneuvoveron perusveroon ja käyttövoimaveroon ehdotetaan muutoksia. Muutokset koskevat lähtökohtaisesti ajoneuvojen perusveron ja käyttövoimaveron korottamista.

Alkoholi- ja tupakkavero

Väkevien alkoholijuomien alkoholivero nousee kuluttajahintaindeksin kehityksen mukaisesti vuosien 2025–2027 aikana. Veronkorotukset ovat 1,3–1,8 prosenttia vuodessa ja yhteensä 4,6 prosenttia.

Veronkorotusten seurauksena väkevien alkoholijuomien hinnat nousevat arviolta noin 0,5–1 % kunakin veronkorotusvuonna.

Tupakkaveroa korotetaan kuudessa vaiheessa asteittain marraskuusta 2024 alkaen vuoden 2027 heinäkuuhun mennessä. Veronkorotukset koskevat savukkeita, kääretupakkaa, piippu- ja savuketupakkaa, sikareita sekä pikkusikareita. Veroa korotetaan keskimäärin 27,1 prosenttia.

Finanssialan asiakasetujen verotusta uudistetaan vuodesta 2026 alkaen

Tuloverolakiin lisätään säännökset luottojen, talletusten ja sijoitusten perusteella kertyvien tai muodostuvien asiakasetujen verotuksesta. Asiakasbonus, -hyvitys, -alennus tai muu vastaava asiakkuuteen perustuva rahanarvoinen etu on luonnollisen henkilön ja kuolinpesän veronalaista pääomatuloa, jos etu kertyy tai muodostuu yksityistalouden luottojen, talletusten, sijoitusten, sijoitusvakuutusten, vakuutusmuotoisten sijoitustuotteiden tai kapitalisaatiosopimusten määrän tai arvon perusteella.

Edellä mainittu etu on kuitenkin verovapaata tuloa siltä osin, kun etu käytetään tai se kohdistuu edellä mainittuihin samoihin eriin liittyviin palveluihin, palvelumaksuihin tai luoton korkoihin, eikä etua makseta rahana tai siihen verrattavalla tavalla. Verovapaus edellyttää lisäksi, ettei asiakas voi vaikuttaa edun käyttökohteeseen.

Ota yhteyttä, me kerromme mielellämme lisää

Kiinnostuitko jostakin verotukseen kaavaillusta muutoksesta tai haluaisitko kuulla, miten muutokset vaikuttavat juuri sinun verotukseesi? Asiantuntijamme kertovat mielellään lisää aiheesta.

Paula Tynkkynen

Tax Advisor

+358 50 594 8119

Jukka Nisonen

Tax Partner

+358 40 552 9058