Helsingissä starttasi toukokuun alussa uudelleenkäytettävien take away -kuppien pilotti, jossa testataan pantillista Kamukuppia ja panttijärjestelmää kymmenessä helsinkiläisessä kahvilassa ja ravintolassa.

Pilotoitavan palvelun tarjoaa startup-yritys Kamupak ja Verona Growth on mukana suunnittelemassa ja koordinoimassa pilottia sekä kasaamassa mukaan kumppaneita. Kuluva kevät ei ole ollut ravintola-alalle helpoin mahdollinen ja pilottia jouduttiin lykkäämään noin kuukaudella eteenpäin hallituksen asettaman ravintolasulun vuoksi. Toisaalta aika on nyt otollinen pilotille, sillä poikkeusolot ovat lisänneet take away ruokailun osuutta ravintolamyynnistä merkittävästi ja nyt kaivataan kipeästi uusia ratkaisuja kestävämpään ja vähäjätteisempään take away myyntiin.

Kertakäyttöiset muovituotteet tullaan kieltämään EU:ssa vielä kuluvan vuoden aikana ja Ympäristöministeriön Muovitiekartta hankkeessa etsitään korvaavia ratkaisuja muun muassa take away myynnissä käytettävien kertakäyttöpakkauksien vähentämiseksi. Pilotti on osa muovitiekarttaa ja Ympäristöministeriö on mukana rahoittamassa siitä. Kamupak on aiemmin tuonut markkinoille pantilliset take away -rasiat ja vastaavia pantillisia kuppeja löytyy jo ulkomaisilta markkinoilta. Nyt pantillista kuppia testataan tiettävästi ensimmäistä kertaa Suomessa. 

Kamukuppi kestää jopa 500 käyttökertaa ja se on hiilijalanjäljeltään kertakäyttökuppia ympäristöystävällisempi jo 3-5 uudelleenkäyttökerran jälkeen. Pahvisissa kertakäyttökupeissa on yleensä muovipinnoite ja ne pakataan usein muoviin, minkä vuoksi niistä syntyy jätettä. Kokeilun aikana arvioidaan uudelleenkäytettävän kupin ympäristövaikutuksia kertakäyttökuppiin verrattuna sekä kerätään palautetta kupeista ja panttijärjestelmästä.

Kiertotalouden toteutuminen vaatii useiden eri tahojen yhteistyötä ja tämä pilotti on hyvä esimerkki kiertotalouden yhteistyöprojektista, jossa on mukana pieni innovatiivinen startup, useita kahviloita, kuppien valmistaja sekä Ympäristöministeriö mukana rahoittajana ja muutoksen vauhdittajana. Haluamme kiittää kaikkia mukana olevia kahviloita, jotka toimivat edelläkävijöinä ja tiennäyttäjinä vihreämmällä polulla sekä tietysti palvelun toteuttajaa Kamupakia, joka sai nopeasti uuden tuotteen lisättyä panttijärjestelmäänsä.

Kamukuppeja on tarjolla ainakin kesän ajan Paulig Kulmassa, Kaivopihan UniCafessa, HUS Biomedicumissa ja Palmian henkilöstöravintoloissa ja -kahviloissa. Tsekkaa kaikki mukana olevat kohteet KamuKupin sivuilta: https://www.kamupak.fi/kamukuppi

Lisätietoja pilotista: Jenni Uusitalo, jenni.uusitalo@verona.fi, +358 50 331 5325

Anu Pousi

Consultant

+358408431130