Ukrainan sota koskettaa meitä kaikkia syvästi ja monet yritykset pohtivatkin, miten he voisivat auttaa hädässä olevia ihmisiä, jotka elävät katastrofaalisten aikojen keskellä. Voiko Ukrainaan lähettää lahjoituksia, ja miten lahjoituksia käsitellään verotuksessa?

Yritykset ja yksityishenkilöt voivat tehdä rahalahjoituksia Venäjän hyökkäyksen kohteena olevan Ukrainan hyväksi. Yleisimmät tavat lahjoittaa rahaa on avustusjärjestöjen kautta tai lahjoittamalla suoraan esimerkiksi Ukrainan keskuspankin kautta Ukrainan valtion hyväksi. Verohallinnon tulkinnan mukaan Ukrainan auttamiseksi tehdyt rahalahjoitukset ovat yleishyödyllisiä lahjoituksia.

Yritykset voivat tehdä yhtiön olosuhteisiin nähden kohtuullisia lahjoituksia yleishyödylliseen tarkoitukseen, kuten Ukrainan auttamiseksi. Yritysten tekemistä lahjoituksista päättää yhtiökokous, mutta vähäisistä lahjoituksista voi päättää myös yhtiön hallitus. Yritysten tekemät rahalahjoitukset suoraan Ukrainan auttamiseksi tai avustusjärjestöjen kautta, eivät ole tuloverotuksessa vähennyskelpoisia.

Yksityishenkilöt voivat tehdä yleishyödyllisiä lahjoituksia Ukrainan hyväksi ilman veroseuraamuksia. Lahjoituksia voi tehdä suoraan Ukrainan hyväksi tai avustusjärjestöjen kautta. Yleishyödylliseen tarkoitukseen annetut lahjat ovat verovapaita määrästä riippumatta.

Miten lahjoittaa?

Tällä hetkellä paras ja toimivin tapa auttaa on tehdä rahallinen lahjoitus. Monet ovat suosineet myös materiaalisen avun antamista, mutta sen toimittaminen paikan päälle saattaa olla haasteellista. Lahjoituksia voi tehdä esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin, Suomen Unicefin, Pelastakaa Lapset Ry:n tai Kirkon Ulkomaanavun kautta.

Verona on mukana auttamassa ukrainalaisia

Verona on päättänyt lähettää rahallista tukea Ukrainan humanitääriseen apuun. Avustus on tehty Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Lisäksi lahjoitimme Ukrainaan luotiliivejä erityisesti toimittajien käyttöön kumppanimme Pamark Groupin kautta.

Me olemme täällä Teitä varten

Autamme mielellämme Teitä lahjoituksiin liittyvissä verotuskysymyksissä sekä tuemme kaikissa Ukrainan kriisiin liittyvissä liiketoiminnan haasteissa parhaan osaamisemme mukaan. Me olemme täällä Teitä varten.

Ota yhteyttä asiantuntijaan

Timo Hiltunen

CEO, Tax & Legal, Wealth Planning

+358 50 414 8050