Viisi vinkkiä henkilöverotukseen – muista ainakin nämä!

Vinkit kokosi Veronan veroasiantuntija ja osakas Päivi Ahanen-Raitio.

  1. Teitkö yrityskaupan vuonna 2017 tai saitko muutoin tuloja, joista ei tarvinnut maksaa veroja ennakkoon?  Jos et halua kasvattaa verottajalle menevää pottia jäännösveron koroilla, vero kannattaa maksaa tammikuun 2018 aikana. Korolla on käytännön merkitystä jäännösveron 10.000 euroa ylittävälle osalle laskettuna, koska silloin vuotuinen korko on 2 %.
  2. Hanki ja säilytä ulkomaisten varainhoitajien raportit ja täydennä niiden tulotiedoilla esitäytettyä veroilmoitustasi. Vastuu puuttuvista tiedoista on sinulla.
  3. Vuokraatko loma-asuntoasi ulkopuoliselle? Onko sinulla korkosaamisia? Vaikka verolaki ei muutu, sen tulkinnat muuttuvat. Kannattaa seurata Verohallinnon sivuja tai päivittää tiedot veroasiantuntijan kanssa.
  4. Kaikki verovähennykset pyydetty ja saatu? Kotitalousvähennys, vuokratulosta tehtävät vähennykset, lainan käyttötarkoitus. Vaikka veroilmoituksessasi on valmiina esimerkiksi lainan korko, et saa korkovähennystä, jos lainan käyttötarkoitukseksi ei ole merkitty asuntolaina tai tulonhankkimislaina. Tarkista ja korjaa!
  5. Jos verovähennyksiä on jäänyt pyytämättä tai saamatta aikaisempina vuosina, niitä voi yleensä vaatia jälkikäteen. Verotuksen muutoksenhakuaikoja lyhennettiin, joten sekä uusissa että vanhoissa muutoksenhakuasioissa kannattaa tarkistaa huolellisesti muutoksenhakuaika. Se löytyy saamastasi päätöksestä.