Verona ja sen pääomistajan Sanna ja Marko Nokan perheyritys Nokka MC Oy yhdessä Teknos Group Oy:n pitkäaikaisen omistajan ja entisen toimitusjohtajan Martti Kiikan sekä hänen poikansa, Sontek-yritysryhmän perustajan Petri Kiikan kanssa päättivät ryhtyä toimeen ukrainalaisten auttamiseksi ja ostivat kesällä Kanta-Hämeessä sijaitsevan leirikeskuksen.

Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistojen kupeessa sijaitseva entinen metsäkoulu vaihtoi samalla nimensä Koivu ja Kuusi Eräkeskukseksi. Eräkeskuksen uusien omistajien, Veronan, Martti Kiikan sekä hänen poikansa, Sontek-yritysryhmän perustajan Petri Kiikan toiminnan tärkeisiin arvoihin lukeutuvat hyväntekeväisyys, sosiaalinen vastuu ja erilaiset vaikutusinvestoinnit.

”Eräkeskuksen osto, kunnostaminen ja varustaminen on ollut meille merkittävä hanke. Emme saa rahoja koskaan takaisin, mutta emme haluakaan. Teemme tämän puhtaasta halusta auttaa: Ukrainan sota on järkyttänyt koko maailman ja luonnon tasapainoa”,

sanoo Marko Nokka, Verona-konsernin hallituksen puheenjohtaja.

Koivu ja Kuusi Eräkeskus sijaitsee upeissa maisemissa järven kansallispuiston laidalla.
Eräkeskuksen huoneita saneerataan ja sisustetaan alkuperäistä tyyliä kunnioittaen.

Laajat verkostot ja toimiminen lukuisten perheyritysten luotettuna kumppanina mahdollistavat Verona konsernille aseman saattaa yhteen oikeat asiantuntijat ja tahot, joilta löytyvät sekä resurssit että tahtoa auttaa. Tammelan kunta on aktiivisilla toimilla mukana hankkeessa ukrainalaisten auttamiseksi ja on solminut Migrin kanssa kuntamallisopimuksen. Kunnan ja Migrin yhteistoiminta mahdollistaa ukrainalaisten vastaanoton ja tilapäistä suojelua tarvitsevien perheiden majoittamisen Koivu ja Kuusi Eräkeskukseen. Vuodenvaihteen jälkeen eräkeskukseen saapuu kymmeniä ukrainalaisia maatalousalan yrittäjiä perheineen.

”Halusimme ensin varmistua entisen Eräkeskus Metsäkouluntien kunnosta emmekä kesällä vielä uskoneet, että saamme työt tähän pisteeseen. En ole elämässään leikannut ruohoa ja jynssännyt lattioita niin paljon kuin menneenä kesänä. Jos kriisi ei olisi näin kova, kunnostaisimme paikkaa vielä. Joulun välipäivinä viimeistelemme paikat ja pidämme eräkeskuksessa talkoot Veronan työntekijöiden toimesta”,

sanoo Marko Nokka.

Veronan koordinoimassa Ukrainan jälleenrakentamiseen tähtäävässä hankkeessa on mukana myös Hämeen Ammattikorkeakoulu, joka tarjoaa ensisijaisesti ukrainalaisille tilapäisen suojelun piirissä oleville korkeakouluopiskelijoille 60 op (18 kk) laajuiset koulutussisällöt kestävän maatalouden, tuotteiden jatkojalostamisen sekä yrittäjyyden aloilta.

Koulutuksen päätyttyä ukrainalaiset palaavat jälleenrakentamaan maataan maatalousyrittäjinä hyödyntäen opittuja liiketoimintamalleja, uudenlaista yrittäjäosaamista sekä hankittuja verkostoja.

Metsätekniikkakoulutus käynnistettiin Tammelassa vuonna 1961, ja ympäristön metsiä muutettiin harjoitushoitoalueiksi. Keskuksen pihapiirissä on edelleen nähtävissä vuosikurssien istuttamia puulajeja. Vuosikymmenten kuluessa koulusta valmistui niin metsätyönjohtajia kuin metsureitakin. Uusien omistajien myötä toiminnan painopiste muuttuu ukrainalaisten majoittamiseen ja kouluttamiseen sekä hyvinvointimatkailuun. Ympäröivät kansallispuistot, metsäluonto- ja hyvinvointimatkailu luovat pohjan keskuksen matkailupalveluille. Järvi ja metsät, pohjoinen eksotiikka ja luonnonrauha ovat keskeisiä vetovoimatekijöitä tulevia palvelutuotteita kehitettäessä.

Ota yhteyttä

Jenni Kaukoniemi

Head of Marketing

+358 40 556 1998

Marko Nokka

Hallituksen puheenjohtaja

+358 50 322 2696